Maailman kaupungistuessa jatkuvasti ihmiset hakevat uusia ideoita asumismuodoilleen, ja monet ovatkin siirtyneet asumaan yhä pienempiin asuntoihin. Vielä 80-luvulla oli tyypillistä, että omaa statusta heijastettiin myös asunnon ja pihan koolla, mutta nykytrendi siirtyy kokoajan minimalistisempaan suuntaan, ja muun muassa asumisen ekologisuus on pinnalla.

Pienempi asumistila henkilöä kohden kuluttaa vähemmän energiaa ja luonnovaroja, ja monet ovatkin nyt erityisen kiinnostuneita pienistä asunnoista. Jos asunto tai kiinteistösijoittaminen kiinnostaa, tarjoaa tessin.com/fi/ tähän mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Pienet asunnot ovat usein myös kustannustehokkaampia, ja erityisesti suurissa kaupungeissa asumisen kallistuttua ei moni halua enää maksaa hukkaneliöistä. Moni hakeutuu pienempään tilaan, joka on mahdollista sisustaa kuitenkin niin, että tila on käytännöllinen.

Mitä pienen asunnon sisustuksessa kannattaa huomioida

Pientä asuntoa sisustettaessa tilanpuute on luonnollisesti rajoittavin tekijä, ja asunnosta tulee helposti ahdas ja sekavan tuntuinen. Siksi aivan ensimmäiseksi isommasta asunnosta pienempään muuttaessa, kannattaa hankkiutua eroon kaikesta turhasta, joka vie helposti ylimääräistä tilaa asunnossa. Tilankäytön suhteen täytyy myös olla järkevä ja pohtia ratkaisuja, jotka ovat käytännöllisiä ja fiksuja.

Hyödynnä huonekorkeus

Pienen asunnon sisustuksessa sortuu helposti siihen, että sijoittelee kaiken lattiatasoon ja maksimissaan omien silmiensä korkeudelle. Kannattaa kuitenkin hyödyntää huonekorkeus ja sijoittaa hyllyjä korkealle. Näin sinne saa sijoitettua tavarat, joita ei tarvitse niin usein, mutta ne haluaa kuitenkin pitää esillä. Hyllyjä voi sijoittaa sellaisille paikoille, että ne eivät ole tiellä, eikä niihin esimerkiksi kolauta päätä suunnatessaan kiireessä johonkin. Hyllypaikkoja voi testailla esimerkiksi teippaamalla ensin saman kokoisen pahvinpalan seinälle, ja miettimällä häiritseekö se muuta elämää.

Myös parvisänky on helppo ratkaisu tilanpuutteeseen, sillä sen alapuolelle saa sijoitettua esimerkiksi sohvan tai pöydän, jossa on helppo oleilla. Jos parvella nukkuminen ei tunnu mukavalta, kannattaa panostaa esimerkiksi hyvään ja mukavaan vuodesohvaan, jonka saa tarvittaessa kasattua pienemmäksi, niin se ei vie liikaa tilaa.

Monikäyttöisyys on etu

Erilaiset huonekalut, jotka ovat monikäyttöisiä, ovat omiaan tuomaan lisää tilaa pieneen asuntoon. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pinottavat tuolit tai jakkarat, jotka voivat tietyssä tilanteessa toimia myös sohvapöytänä. Myös erilaiset seinälle taitettavat pöydät tai ruokapöydät, johon saa lisäjatkeen, ovat erinomaisia pienissä asunnoissa. Pienissä huonekaluissa suuri etu on myös niiden helppo siirreltävyys, mikäli tilaa tarvitsee äkisti luoda lisää.

Yksityisyyttä verhoilla

Jos kaksi tai useampi ihminen jakaa pienen tilan keskenään, voi oma yksityisyys jäädä melko rajalliseksi ja pinna kiristyä joskus äärirajoille. Hieman lisää yksityisyyttä on mahdollista luoda laittamalla esimerkiksi verhoja tai sermejä, joilla voi rajata oman tilansa. Ne myös eristävät lämpöä ja pitävät vedon ulkopuolella. Tällaisen verhon voi virittää esimerkiksi sängyn ympärille, tai asettaa kaksi eri sermiä tietokonepöydän ympärille ja luoda näin kullekin oman nurkan. Kun tähän yhdistää vielä hyvä vastamelukuulokkeet, saa helposti kaivattua omaa rauhaa.

Hyödynnä valo

Jos tila tuntuu ahtaalta tai pimeältä ja saa aikaan lähes klaustrofobisen olon, on tilan tuntua helppo lisätä hyödyntämällä valoa. Valon vaikutusta voi voimistaa esimerkiksi heijastavien pintojen ja peilien avulla. Sijoita suurempi peii jollekin paljaalle seinälle ja luo helposti lisää tilantuntua koko asuntoon. Myös vaaleat värit tekevät tilasta avoimemman tuntuisen.

Published
Categories Uncategorized