Yki Nummi

Suomalainen valaisinmuotoilu on ollut maailman huippua jo vuosikymmenet, ja jo 1960-luvulla suunniteltiin useita klassikoita, jotka ovat kestäneet aikaa, ja jotka lyhyen hämärämmän kauden jälkeen ovat taas nousseet suosioon uustuotannon merkeissä.

Eräs suomalaisen valaisinsuunnittelun kuuluisista nimistä oli Yki Nummi (1925 – 1984). Valaisinmuotoilun lisäksi Nummi muistetaan Tikkurilan Jokeri-värikartan laatimisesta. Nummi on valmistunut Helsingin Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1950, ja sai valmistumisensa jälkeen pian töitä Ornon valaisintehtaalta. Siellä hän työskenteli kahdeksan vuotta. Nummi suunnitteli valaisimia myös Sanka Oy:lle, ja materiaalina oli valtaosin muovi tai metalli. Molemmat tehtaat ovat lopettaneet tuolla nimellä tuotannon. Nykyisin Yki Nummen useat klassikoiksi muodostuneet valaisinmallit ovat edelleen tuotannossa ja myynnissä Innojok Oy:llä perikunnan lisenssin kautta.

Innojok on vuonna 1993 perustettu valaisinalan yritys, jonka perustaja Jukka Jokiniemi on itse näkövammainen. Innojokin tuotemerkkejä ovat Innosol-kirkasvalovalaisimet sekä Innolux Design -sisustusvalaisimet, jotka ovat tunnettujen muotoilijoiden sekä klassikkomalleja että moderneja valaisimia ja hinnoiltaan sopivan arvokkaita suomalaisiin koteihin, joiden sisustamisen rahoituksessa Freedomrahoitus.fi auttaa. Yki Nummen tuotanto on tärkeä osa Innolux Desingnin mallistoa, ja tällä hetkellä tuotannossa ja myynnissä ovat esimerkiksi Nummen suunnittelemat valaisimet Lokki, Tuomas, Kartiot, Kupoli, Maija sekä Modern Art.

Eero Aarnio

Modernimpaa Innoluxin mallistoa edustaa Eero Aarnion (1932-) valaisindesing. Aarnio on tuottelias sisustustuotteiden suunnittelija, jonka nimi on ollut sisustusmaailman huippunimiä jo 1960-luvulta alkaen. Tuolloin Aarnio tuli tunnetuksi lujitemuovisista tuoleistaan, joista esimerkiksi Pallo-tuolista tuli klassikko. Sisustuksessakin Aarnion varhainen tuotanto jäi hetkeksi taka-alalle samoin kuin Yki Numemn valaisimienkin kohdalla, mutta nyt 2000-luvun puolella ovat retrohenkiset tuotteet taas nousseet halutuiksi sisustuksessa, ja Aarnionkin klassikot ovat olleet paljon esillä.

Valaisinsuunnittelussa Aarnion valaisimille on tyypillistä edelleen muovi materiaalina, ja pehmeät modernit muodot tekevät niistä heposti Aarnion suunnittelemiksi. Tällä hetkellä Innojokilla tuotannossa ja myynnissä oleva Innolux Desing -mallisto sisältää Aarnion tuotteista ainakin Tripolin, Origon, Kubon, Swanin ja valaisimista varmasti kuuluisimman, Tuplakuplan. Tuplakupla on muodostunut sisutuksen suuriksi klassikoiksi, ja sitä on saatavilla kolmea eri kokoa lattiamallista pöytämalleihin, ja kaikki ovat suurikokoisia ja näyttäviä, skandinaaviseen sisustukseen mainiosti sopivia.

Tapio Anttila

Tapio Anttila (1962-) on yksi suunnittelumme nykynimistä, ja hänen muotoilunsa on Nummen ja Aarnion tavoin vähäeleistä, suurin linjoin piirrettyä ja yksinkertaisen kaunista. Anttila tunnetaan valaisinsuunnittelijana erityisesti Triple-valaisimistaan. Ne ovat muovisia, näyttäviä, valkoisia valaisimia, jotka sopivat suureen avaraan tilaan. Anttila on myös Aarnion tavoin monipuolinen suunnittelija, ja hänen työtään on nähtävissä muotoilun lisäksi konsepti- ja tilasuunnittelun puolella.

Paavo Tynell

Suomalaisista valaisimista ja niiden suunnittelusta ei liene voi puhua mitään mainitsematta pari sanaa Paavo Tynellistä (1890 – 1973), joka on Nummen ohella yksi merkittävimmistä suomalaisista valaisinten muotoilijoista. Tynell tunnetaan muista poiketen messinkivalaisimistaan, ja niistä jäi klassikoiksi nimenomaan Taito Oy:n ja Idmanin valmistuksen aikaiset valaisimet. Hyväkuntoisista alkuperäisistä sellaisista on maksettu huutokaupoissa huikeita, kymmenien tuhansien eurojen hintoja. Tynellin tuotantoa on ihan viimeaikoina alkanut tulla myyntiin muiden suomalaisten klassikkovalaisimien tapaan myös uustuotantona, sillä tanskalainen designvalaisinten valmistaja Cubi on ottanut tänä vuonna 2018 Tynellin valaisimia tuotantoonsa. Mm. 1965 sekä 9464 nimettyjä valaisimia on jo myynnissä.

Published
Categories Uncategorized

Uusimmat viestit

youplay