Viipurista se kaikki lähti. Kun Alvar Aalto vuonna suunnitteli 1935 avatun Viipurin kirjaston, hän tapansa ja tyylinsä mukaan suunnitteli myös sen huonekalut sopimaan kirjaston arkkitehtuuriin. Nykyisin tuoli 66 on yksi Artekin suosituimmista ja rakastetuimmista huonekaluista, joita myydään vieläkin tasaisella tahdilla. Myös Viipurin kirjastoa pidetään yhtenä Alvar Aallon uran kulmakivistä yhdestä funktionalistisen ja orgaanisen arkkitehtuurin kohtaamisen mestariteoksena.
Tuoli 66 on monikäyttöinen, puinen pikkutuoli, jolla on vieläkin sen ajaton kaiku. Se on monikäyttöinen yleistuoli, joka toimii niin ruoka- kuin työpöydänkin ääressä. Aalto hyödynsi työssään tuttua L-jalkarakennetta, joka mahdollisti puun kiinnittämisen suoraan tulin istuinleivyyn.
Aalto kunnioittikin aina luonnonmukaisia materiaaleja, mutta uudella teknologisella otteella. Hänen jokaisen työnsä inspiraatio oli luonto ja sen muodot, mutta modernina arkkitehtinä, hänen työssään näkyi aina nykyaikaisimman insinööri- ja materiaalisuunnittelun virtaukset. Lastulevy on yksi Aallon avainmateriaaleista, jota hän käytti melkein kaikissa huonekalusuunnitelmissaan. Lastulevyä voi taivutella mielensä mukaan vaikkapa S-malliseksi ja tämä mahdollisti monimutkaistenkin huonekkalusuunnitelun. Lastulevy oli jotain aivan uutta 1900-luvulla, ja se oli osasyy, miksi Aallon designit nousivat maailmanmaineeseen.
Tuoli66 on saanut paikkansa myös New Yorkin Modernin taiteen museon MoMan pysyvissä kokoelmissa muun muassa Paimio-tuolin ohella. Nämä kaikki olivat lahjoja amerikkalaiselta liikemieheltä Edgar J. Kaufmannilta museolle.
Lähde: Dekolehti