Nykyaikana monet haluavat noudattaa ekologisempaa elämäntapaa. Näin on myös sisustuksessa. Ympäristöömme vaikuttaa jokapäiväiset valinnat, niin suuret kuin pienetkin. Kodin sisustus on yksi elämän osa-alue, jossa hiilijalanjälkeä on helppo lähetä pienentämään.

Ekologinen sisustus tarkoittaa monesti sitä, että siinä suositaan kestävän kehityksen ajatusta, jonka kulmakiviä ovat kierrätys ja ihmisille sekä ympäristölle terveellisien materiaalien käyttö. Esimerkiksi hengittävät paperitapetit ja luonnonmukaiset maalit, jotka eivät ole haitallisia ihmiselle ovat hyviä kestävän sisustajan kulmakiviä. Huonekaluissa kannattaa kierrätyksen ohella suosia kestäviä kalusteita, jotka eivät hajoa helposti. Hyvänä materiaalina toimii esimerkiksi puu tai muut luonnonmateriaalit. Myös mittatilaustyönä tehdyt laadukkaat huonekalut ja muut paikalleen rakennetut kalusteet ovat hyvä valinta.

Ekologinen sisustaja aloittaa uuden projektin käymällä ensin vanhat ja unohtuneet huonekalut läpi. Varastosta tai mummolasta voi löytyä jotain, jota kukaan ei ole aikaisemmin tarvinnut tai huomannut. Jos toivottuja hankintoja ei löydy, kannattaa lähteä katsastamaan lähimmät kirpputorit, netin huutokaupat ja kierrätyskeskukset. Myös tuunaaminen on jotain, mistä käsistään kätevä ekologinen sisustaja saa myös nautintoa, jossa näkee kättensä jäljen. Pienelläkin laittamisella vanha esine saatetaan saada näkymään aivan uudenlaisessa valossa, joten tuunaaminen kannattaa ehdottomasti.

Vaikka sisustuksessa suosiikin vanhaa ja käytettyä saattaa moni kuitenkin mielellään hankkia sängyn uutena. Se voi olla jopa järkevää, sillä vanhoissa patjoissa saattaa lymyillä luteita tai muita epämiellyttäviä yllätyksiä. Sängynrunko on kuitenkin kohtuullisen turvallinen valinta hankkia myös käytettynä, mutta jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa käytettyä sänkyä kysellä tutuilta ihmisiltä.

Tila kannattaa jakaa tehokkaasti ja sen käyttöä kannattaa miettiä. Mitä pienemmässä kodissa asut, sen ekoystävällisempää se on. Kotia ei tietenkään lähdetä vaihtamaan vain sisustuksen takia, mutta on olennaista huomata, että vähemmilläkin neliöillä on mahdollista pärjätä. Myös valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota, ja valot kannattaa miettiä sen mukaan, ovatko ne mahdollisimman energiatehokkaita. Myös LED-lamppuja on hyvä suosia.

Lähde: AllArtSchools

Published
Categories Taide
youplay