Taide on jotain, mikä ilahduttaa niin taidemuseoissa ja gallerioissa, mutta on madollista, että saamme nauttia siitä myös omassa kotonamme. Laatutaide on jotakin, mihin kannattaa panostaa, sillä, taiteen arvo ei koskaan laske ja se antaa kodin sisustukselle tietynlaista arvokkuutta.

Helpoiten taidetta saa ostettua gallerioista, taidelainaamoista ja huutokaupoista. Muun muassa Teosvälitys on Suomen suurin taidemaalariliiton tapahtuma, jossa myydään erittäin laajasti suomalaista taidetta. Se järjestetään joka vuosi Helsingin Kaapelitehtaalla tammikuun alussa. Edullisempi ja varovaisempi tapa hankkia taidetta sisustukseen on Taidelainaamo, josta taidetta voi lainata kotiinsa, tai ostaa osamaksulla omaksi.

Tärkein aspekti taidetta ostaessa on miettiä, kuinka teos kosketta ja miltä se tuntuu. Tuoko teos hyvän mielen, ja onko se kiinnostava? Aina teoksen ei tarvitse herättää suuria tunteita, mutta sen on miellytettävä omaa silmää. Olisi myös ideaalia, jos taidetta olisi lapsiperheissä. On hyvä, että lapset oppivat katsomaan erilaisia muotoja, värejä ja maaleja pienestä pitäen ja tulkitsemaan taidetta mieleisellään tavalla.

Tauluja ja teoksia voi katsoa sillä silmällä, sopiiko se sisustuksen muuhun kodin värimaailmaan. Joskus tosin voi käydä niin, että taulusta tai patsaasta tulee sisustuksen keskipiste ja koko muu sisustus menee täysin uusiksi. Vaikka olisi valmis siihen, että teosta täytyy katsella pitkään, taidetta voi myös vaihdella kotona ja viedä osa teoksista varastoon. Taiteen ostamisessa saa olla rohkea, eikä ostoa aina tarvitse ottaa kuolemanvakavasti. Jos teokseen kyllästyy sen voi aina myydä tai lahjoittaa lapsille tai lapsenlapsille. Huolella ostetun teoksen arvo harvoin laskee vaan päin vastoin nousee ajan myötä.

Ennen uuden teoksen ostamista, on hyvä ottaa selvää eri taiteilijoista ja teoksista. Muun muassa taidegalleriat, teosvälitys tai erilaiset taidekirjat antavat hyviä neuvoja ja laajan kuvan taidemaailmasta. Budjettia kannattaa myös puntaroida, kuinka paljon on valmis sijoittamaan taideteokseen. Teoksen tekniikka vaikuttaa hintaan, mutta myös taiteilijan nimi ja kuuluisuus. Galleristi tuntee usein taideteokset ja osaa kertoa, mistä kunkin teoksen hinta muodostuu.

Sisustuksessa kannattaa yhdistää rohkeasti vanhaa ja uutta taidetta. Vanhan teoksen saa usein hehkumaan aivan uudella tavalla modernimman teoksen vieressä. Seinän väri vaikuttaa myös paljon taulun tunnelmaan. Se on kuin toinen kehys, johon taulu asetetaan, ja kannattaa miettiä esimerkiksi, kuinka vastavärit toimivat yhdessä tai teoksesta napattu väri myös seinän värinä.

Jos tuntee vieläkin itsensä varovaiseksi taiteen ostamiseen, taidelainaamot ovat hyvä vaihtoehto. Siinä taiteen arvosta maksetaan usein noin 20-100 euron kuukausihintaa, jonka jälkeen teoksen voi joko palauttaa tai lunastaa itselleen. Ostettaessa kuukausimaksut vähennetään jo ostetusta hinnasta ja maksun voi suorittaa korottomana osamaksuna.

Published
Categories Taide
youplay