Onko vuorossa tapettien vaihto, mutta et ole aivan varma, miten homman aloittaisit. Näillä ohjeilla tapetointi sujuu vaivatta ja mahdollisimman helposti aloittelijaltakin.

Työvälineet: Kuitutapetin asennukseen tarvitaan vatupassi, mitta, tela, pensseli, matto- tai tappettiveitsi, tapettiliimaa sekä leveää teräslastaa.

1. Nykyisistä tapeteista suurin osa ovat kuitutapetteja, jotka eivät tarvitse paperiliisteriä. Vain vanhat paperitapetit tarvitsevat liisteriä kiinnittyäkseen kunnolla. Kuitutapetti kiinnittyy helposti tapettiliimalla.

2. Tapettia kannattaa hankkia aina reilusti, etenkin jos käyttää kuviokohdistettavaa tapettia. Tapettia menee yllättävän paljon ja ei ole mukavaa jättää jo aloitettua hommaa kesken vain tapetin loppumisen takia. Suurin osa rullista on 53 senttimetriä leveitä ja yhdessä rullassa on noin 10 metriä tapettia. Tapettia hankkiessa ei kannata siis nuukailla!

3. Kannattaa tarkistaa, että jokaisessa tapettirullassa on sama eränumero, sillä eri valmistuserissä saattaa olla sävyeroja ja ne jäävät ikävästi näkyviin tapetoidessa.

4. Aloittaessa tapetointia, tapetoitavan seinän pitää olla tasainen ja kuiva. Vanhat tapetit kannattaa poistaa, sillä koskaan ei voi olla varma, kuinka uusi tapetti tarttuu vanhan pintaan. Täytä ja hio epätasaisuudet ja kisko irti kaikki mahdolliset naulat ja ruuvit. Lisäksi seinä kannattaa pestä liasta. Listat voi poistaa tapetoinnin ajaksi, mutta se ei ole välttämätön toimenpide.

5. Jos seinän väri poikkeaa huomattavasti tapetin väristä seinä kannattaa maalata ennen tapettien asettamista, jotta väri sopisi tapetin alle. Maalin täytyy antaa kuivua ennen tapetoinnin aloittamista.

6. Ensimmäisen vuodan asettaminen suoraan hoituu vatupassilla. Mittaa kulmasta ja seinästä tapetinlevyinen kaistale ja piirrä ensimmäinen merkkiviiva vatupassia käyttäen.

7. Levitä liima suoraan seinään telalla. Näin jäljestä tulee tasaista ja homma on paljon helpompaa kuin liiman levittäminen tapetille. Sivellintä voi käyttää maalin levittämisessä katto- ja seinärajassa sekä nurkissa. Varmistaakseen, että liimaa on tullut tarpeeksi, levitettyyn seinään voi piirtää sormella. Kun sormen piirustus erottuu, liimaa on tullut tarpeeksi.

8. Kuitutapetin voi nostaa seinään suoraan rullasta. Lastaa ja huolittele noin puoli metriä alas kerrallaan. Lastalla tehdään liikettä sivuttain ja ylhäältä alas. Rätillä voi pyyhkiä tursuvaan liiman pois. Jos tapetti jostain syystä menee vinoon, sen voi vain irrottaa seinästä ja asetella uudestaan.

9. Tapetti katkaistaan asettelun jälkeen listojen reunasta tapetti- tai mattoveitsellä. Apuna voi käyttää leveää terälastaa varmistaakseen, että viilto menee suoraan ilman minkäänlaisia epätasaisuuksia. Katkaisun jälkeen tapettia vielä kannattaa tasoitella läheltä katkaisukohtia varmistaakseen, että tapetti kiinnittyy kokonaisuudessaan kunnolla.

10. Seuraava tapetti kiinnitetään reunat toisiaan vasten, eikä koskaan päällekkäin. Jos olet valinnut kuviokohdistustapetin, mallaa kuviot kohdilleen katonrajassa.

11. Jos tapetoitavan seinän kohdalla on ikkuna- tai oviaukko, listat kannattaa poistaa ennen tapetin laittoa ja tapetti kannattaa leikata muotoonsa ennen seinään laittamista. Näin varmistetaan siistimpi lopputulos. Tapetti kannattaa antaa kuivua seuraavaan päivään, ennen kuin laitat listat takaisin.

Lähde: Helsingin Sanomat

Published
Categories Taide
youplay