Valaistus on kotoisan kodin A ja O ja tekee loppusilauksen koko sisustukseen. Ennen suomalaisille niin tuttu ja kotoisa keltainen valo on vaihtumassa muihin valaistustrendeihin. Näitä kolmea uutta trendiä kannattaa kokeilla sisustuksessa.

Neutraali ja valkoinen valo auttaa tarkkuutta vaativassa työssä:

Neutraalin ja valkoisen valon loisteessa näkee paremmin ja värit erottuvat selkeämmin. Kannattaa kokeilla ainakin yhdellä valaisimella, kuinka valo muuttuu ja se on hyvä kokeilla valaisimella, jonka ääressä tekee jotain tarkkuutta vaativaa kuten lukee, askartelee tai maalaa. Toki, kylmä valkoinen valo tuntuu aluksi ikävältä ja kalsealta ja kylmältä, eikä kovin mukavalta, mutta yllättävää kyllä, siihen tottuu nopeasti, eikä tietyn ajan jälkeen ehkä enää kaipaakaan takaisin keltaiseen valaistukseen. Valkoinen valaistus vaikuttaa myös sisustukseen. Keltaisessa valaistuksessa sininen väritys latistuu totaalisesti.

Säädettävät lamput helpottavat arkea:

On mukavaa, kun voi säätää valon määrää tilaisuuden ja mielen mukaan. Esimerkiksi tunnelmalliselle illalliselle sopivat loistavasti himmenevät valaisimet. Nykyään erilaisia himmeneviä lamppua ja valaisimia on paljon ja on myös lamppuja, joissa itsessään on jo himmenevä ominaisuus. Joitakin LED-lamppuja voi jopa ohjata kännykän tai tabletin välityksellä.

Valomäärän säätely on jopa vuorokausirytmin kannalta hyvä asia. Aamuisin on helpompi herätä voimakkaampaan valaistukseen ja illalla nukahtaa paremmin himmenevästä valaistuksesta. Valoa pystyy aina säätämään mieleiselleen sopivalle tasolle.

Nauhamainen valaistus luo tunnelmaa:

Nykyään on myös muodikasta hankkia LED-nauhaa tai “jouluvalomaisia”, nauhalamppuja luomaan tunnelmaa tai vain helpon käyttönsä vuoksi valaisemaan kotia. LED-nauha kiinnitetään vain tarralla seinään ja asennus on valmis. Sillä voi helposti hoitaa myös yleisvalaistuksen. Vessaan voi saada kätevän liiketunnistimella toimivan yövalon kun asettaa nauhan lattianrajaan. Valoa ei saa olla yöllä liikaa, jotta ei heräisi täysin. Sen takia erilaiset valonauhat ovat kätevä ratkaisu.

Toisaalta, erilaiseen tunnelmavalaistukseen sopivat erilaiset “pallovalot”, jotka tuovat hauskan valoyksityiskohdan sisutukseen. Aseta valot vaikkapa nurkkaan sisustuksen kauniin yksityiskohdan viereen tai vaikkapa sängynpäätyyn.

Lähde: Helsingin Sanomat

Published
Categories Taide
youplay