Viherseinien esiinnousu on kummastuttanut ja ihastuttanut montaa julkista paikkaa viime vuosien aikana. Tämä kummallinen sisustuselementti lupaa ilmanlaadun puhdistumista ja parantumista vain muutamalla kasvilla. Kuitenkin, luonnon tuominen urbaaniin ympäristöön elävöittää kaupunkeja ja saa sen hehkumaan aivan uudella tavalla. Suomalainen yritys Naava lanseeraa ja asentaa viherseiniä ympäri maailmaa. Sen mukaan viherseinä sopii lähes minne vaan ja millaisiin oloihin tahansa.

Viherseinät ovat kasvikunnan muodostamia pystysuorille pinnoille muodostuvia rakenteita. Seiniin täytyy rakentaa tueksi kastelujärjestelmä pitämään kasvit elävinä. Viherseinät eroavat rakennusten ulkopuolella nähtävistä viherjulkisivuista siten, että viherseinässä kasvit on istutettu itse seinään tai sen rakenteisiin, kun taas viherjulkisivussa kasvit on istutettu maahan, josta ne sitten köynnösmäisesti ponnistavat kasvamaan seinää pitkin. Naava väittää rakentavansa älyviherseinïä, joiden toimintaa on tehostettu kasvien asettelun ja istutusten muotoilun ansiosta.

Viherseinät vastaavat sisäänrakennettuun tarpeeseemme olla lähellä luontoa ja se jopa vaikuttaa stressitasoihimme. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnon läheisyys estää mielipahaa ja negatiivisia tunnetiloja. Toinen tärkeä viherseinien suosion tuoma aspekti on ilmansaasteiden tuoma tietoisuus siitä, ettemme enää hengitä sitä kaikkein puhtainta ilmaa. Nämä ovat kai syyt, miksi viherseinät toimivat niin hyvin. Naava onkin menestynyt yritys, jolla on noin 300 eri pohjoismaista yritystä asiakkainaan, heidän mukanaan muun muassa Finnait, Scandic ja Danske Bank

Published
Categories Taide
youplay